IDee-geboortekaartjes geboortekaartje meisje letterpress

Letterpress á-like

Onlangs mocht ik een prachtig kaartje ontwerpen voor kleine Femm. Haar ouders hadden een aantal kaartjes op internet gezien die volgens de zogenaamde letterpress techniek gedrukt waren. Aan mij de vraag of iets dergelijks voor ze kon maken..

Wat is Letterpress precies?

Letterpress is een ambachtelijke druktechniek uit de vijftiende eeuw. Bij deze manier van printen drukt een pers de letters en symbolen op heel dik papier. Er wordt dus niet geprint. Doordat er met een pers gewerkt wordt, krijg je een bijzonder reliëf in het papier.

De Letterpress techniek kent wel wat beperkingen, want het is niet mogelijk in fullcolour te werken. Per kleur wordt er een film gemaakt op een kunststof plaat met de opdruk in spiegelbeeld. Vroeger werd er gewerkt met houten of metalen letters, de letters uit de letterbakken.

Het kaartje van Femm is volgens de regels van de letterpress ontworpen zodat het de letterpress uitstraling benaderd. Toch is het kaartje wel gewoon gedrukt.

Het voordeel is dat je ook wat lagere oplages eenvoudig kunt bestellen. Wel ontbreekt het reliëf.

De startkosten van een Letterpress geboortekaartje zijn vele malen hoger dan een ‘gewoon’  gedrukt kaartje, waardoor het pas echt interessant wordt als je veel laat drukken.

Vanaf nu is het bij IDee-geboortekaartjes ook mogelijkheden om een letterpress á-like kaartje te bestellen! Geniet van de mooie uitstraling…

IDee-geboortekaartjes geboortekaartje meisje letterpress IDee-geboortekaartjes geboortekaartje meisje letterpress