Tips voor fotografie

10 tips om zelf een mooie foto van de baby te maken voor op het geboortekaartje. De tips helpen je om op verantwoorde manier een foto van de baby voor op het geboortekaartje te maken. De foto mail je vervolgens naar mij en ik zorg dat hij een mooie plek op de kaart krijgt.

Tip 1. Zorg voor een veilige omgeving

Niks is zo kwetsbaar als jullie pasgeboren baby. Zorg daarom dat je de meest veilige omgeving kiest om de foto te maken. Ga niet het hele huis door met de kleine, maar zorg voor een comfortabele plek. Leg de baby ook niet onnodig op een bank, stoel of ander hoog object. Probeer op de grond te werken. Dan voorkom je onnodige stress en zorgen tijdens het maken van de foto.

Ruwe foto_LR

(deze foto is lekker op de slaapkamer van kleine Mika gemaakt)

Tip 2. Zorg voor een warme omgeving

Pasgeboren baby’s zien er altijd prachtig uit op foto’s. Vooral als ze naakt in de foetus houding op een kleed liggen. Zorg dat je kindje warm blijft! Dit kunnen ze in de eerste dagen/weken nog niet zelf reguleren en zijn volledig afhankelijk van jullie. Als je een foto met ontbloot lijfje wilt maken, zorg dan dat alles klaar ligt en je de baby pas op het laatst hoeft neer te leggen. Helemaal comfortabel is het wanneer de baby onder de deken waar het op ligt een lekker kruikje heeft.

Tip 3. Zorg voor een rustige omgeving

Naast dat je een rustige omgeving voor de kleine wilt creëren (geluid zoveel mogelijk beperken, dus niet met 10 mensen om de baby heen draaien tijdens de foto’s), is het ook belangrijk voor de foto dat de omgeving zo rustig mogelijk is. Ruim de omgeving zoveel mogelijk op rondom de plek waar je de foto wilt maken. Dit voorkomt onnodige afleiding in het beeld achteraf.

Tip 4. Zorg voor voldoende licht

Natuurlijk licht werkt het beste voor de foto. Zorg dat je in de buurt van een raam werkt en dat er voldoende licht is. Een te donkere omgeving levert ruis op en dat doet de foto vaak geen goed. Zorg dat jij met je rug naar het raam toe zit of staat als je de foto maakt. De baby ligt dan met het gezicht richting het raam en vangt zo het mooiste licht op. Als je naar het raam toe fotografeert loop je het risico dat je de foto met tegenlicht maakt. Dan zie je het raam en wat daarachter zit perfect, alleen de baby vormt een zwarte vlek op de voorgrond.

Tip 5. Maak de foto op dezelfde hoogte als je baby

Als je een mooie foto van je baby wilt, ga dan naast je baby op de grond liggen en maak zo de foto. Zorg dat je op dezelfde hoogte bent. Dit levert een mooi beeld op.

Lynn_02_ZW_LR

 

 

Tip 6. Scherp stellen van de foto

Het scherpstellen van de foto is ontzettend belangrijk. Als je door de zoeker van je camera kijkt (of op het schermpje aan de achterkant van de camera) en je drukt de knop voor het maken van de foto half in, dan zie je de plek die scherp gesteld wordt. Zorg dat je dit punt op het gezicht mikt en beter nog, op de ogen. Dan weet je zeker dat hetgeen je wilt laten zien op de foto mooi scherp is.

Tip 7.  Bereid de foto goed voor

Je hebt wellicht ideeën hoe je de foto wilt maken, maar houd er rekening mee dat je baby zichzelf niet goed kan warm houden en dus maar een paar minuten kan meedoen in de fotoshoot. Zorg dus dat je eerst alles goed voorbereid, dat je vervolgens een paar testfoto’s maakt (pak hiervoor een knuffel of iets dergelijks). Als je dan het idee hebt dat alles er klaar voor staat, dan pak je de baby en leg je hem/haar voorzichtig op de deken. Maak snel je foto’s en zorg dat je kindje snel weer in een warme deken gewikkeld kan worden. Maak desnoods een lijstje met de foto’s die je sowieso wilt hebben, zodat het later niet nog een keer hoeft omdat je net dat schattige voetje niet op de foto hebt gezet..

Voorbereidingsfoto_LR

(Ik kon perfect testfoto’s maken tijdens het opbouwen van de ondergrond)

Tip 8. Zorg voor assistentie

Alles is nieuw als je net een baby hebt gekregen (uiteraard is dit anders als je al meerdere kinderen hebt). Als je een foto maakt, ben je druk met de plek, het licht en je camera. Het kan dan prettig werken om iemand standby te hebben die je helpt met alles. Je baby moet uit- en aangekleed worden, het kan zijn dat het tussendoor getroost moet worden. Je partner is zojuist bevallen, dus daar mag je eigenlijk geen beroep op doen (mits je zo fit bent dat je zelf al naast de deken ligt met je fotocamera 🙂 ). Aangezien dit in de meeste gevallen niet het geval is, kan je maar beter iemand achter de hand hebben als lieftallige assistent.

Tip 9. Maak verschillende foto’s

Je zult merken dat het best lastig is om zo’n klein wurmpje op de foto te zetten. Mijn advies is dan ook dat je verschillende standpunten kiest. Maak een foto van de hele baby, zoom in op het gezicht. Fotografeer eens een handje of voetje. Zo krijg je een mooie serie foto’s die een waardevolle herinnering zijn voor later.

Tip 10. Dan is dé foto gemaakt…

 Als de foto’s klaar zijn, gaan ze de computer in. Kies dan een 3 tot 5 foto’s die jullie het allermooist vinden. deze stuur je naar mij en ik zorg ervoor dat ze in het kaartje verwerkt worden. Zorg er altijd voor dat je de hoogst mogelijke resolutie van je camera kiest. Hoe groter de bestanden, hoe makkelijker ik er mee kan werken in jullie kaartje.

Deel dit bericht met mensen die de tips goed kunnen gebruiken!